Γιατί δεν βρίσκεις την αληθινή αγάπη?

Νιώθεις ότι πέρασε αρκετός καιρός που δεν έχεις σχέση

ή το βίωμα της μοναχικότητας, είναι μια αρκετά βαριά συνθήκη για σένα.

Αυτό μπορεί να σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν βρίσκεσαι σε σχέση.

Διάβασε παρακάτω ορισμένες αιτίες που δεν είσαι σε σχέση και πώς μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά την μοναχικότητα.


  • Δεν ξέρεις τί ακριβώς επιθυμείς από τη σχέση σου. Αναρωτήσου και προσπάθησε να καταγράψεις τί επιθυμείς από τον άλλο άνθρωπο και ποια στοιχεία θέλεις να έχει η σχέση σου. Εάν δυσκολεύεσαι να βρεις την απάντηση, τότε είναι πολύ πιθανό να εκφράζεις μπερδεμένα και θολά μηνύματα, κάτι το οποίο μπορεί να μην βοηθάει τους ανθρώπους που συναντάς, ώστε να καταλάβουν τί ακριβώς αποζητάς.
  • Σε απασχολούν πολλά προσωπικά ζητήματα. Δεν έχεις δουλειά ή περνάς άσχημα εκεί που εργάζεσαι, σε απασχολούν οικογενειακά προβλήματα, κλπ. Μπορεί να υπάρχουν διάφορα ζητήματα που σε απασχολούν αυτή τη περίοδο. Αυτό μπορεί να σε καθιστά μη διαθέσιμ@ για συναισθηματική σύνδεση.
  • Έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη σχέση. Τί είναι για σένα η συντροφική σχέση; Μήπως αυτά που περιμένεις από τ@ σύντροφο σου είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος σε έναν άλλο; Αν ισχύει αυτό στη περίπτωση σου, τότε αυτές οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορεί να σε εμποδίζουν να χτίζεις μια σωστή και υγιής συντροφική σχέση.
  • Νιώθεις μια κοινωνική πίεση να κάνεις σχέση. Οι γύρω σου έχουν σχέσεις, η οικογένεια σου σε ρωτάει διαρκώς, πότε θα έχεις και εσύ μια σχέση και εσύ αναρωτιέσαι γιατί είσαι ακόμη μόν@. Η πίεση αυτή, οδηγεί σε διάφορα άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως άγχος, ντροπή, ανασφάλεια, και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Έτσι, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε βιαστικές και εσφαλμένες κινήσεις σου, σε έλλειψη θετικής και αποτελεσματικής επικοινωνίας, αίσθηση αβοηθησίας και συνεπώς σε ένα συναισθηματικό μπλοκάρισμα.
  • Δεν έχεις ξεπεράσει προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες σχέσεων. Δεν χρειάζεται να έχεις πλήρως επεξεργαστεί δυσάρεστα βιώματα, για να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση.
  • Ωστόσο, αν αυτά τα βιώματα σε επηρεάζουν βαθιά στο σήμερα, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργούν ένα συναισθηματικό τοίχος και μια ανημποριά στο να υπάρχεις σε μια νέα σχέση με θετικό τρόπο.
  • Διανύεις μια περίοδο μοναχικότητας. Αν από νεαρή ηλικία, έχεις συνηθίσει να είσαι διαρκώς μέσα σε μια σχέση, τότε δεν είναι παράλογο να σου είναι δύσκολο να είσαι single.
  • Μπορεί λοιπόν, να είναι για σένα μια τέτοια φάση, όπου θα πορευτείς χωρίς σχέση για κάποιο διάστημα, κάτι το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους.

    Τί να κάνεις για να υπάρχεις καλύτερα μέσα στη συνθήκη της μη-σχέσης;

    • Αφιέρωσε χρόνο με τον εαυτό σου και προσπάθησε να τον καταλάβεις καλύτερα. Μίλησε με φίλους, διάβασε βιβλία, παρακολούθησε σεμινάρια αυτοβελτίωσης ή κάνε ψυχοθεραπεία για να καταλάβεις περισσότερο εσένα.
    • Ασχολήσου με κάτι που θα σου δημιουργήσει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της σιγουριάς. Έτσι, θα θυμηθείς πώς είναι να έχεις εμπιστοσύνη και πίστη στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου.
    • Ψάχνεις την αγάπη κάποιου άλλου ανθρώπου. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, είναι μια πανανθρώπινη ανάγκη. Ωστόσο, μέχρι να συμβεί, προσέφερε εσύ απεριόριστη αγάπη στον εαυτό σου.
    • Αναρωτήσου εάν η ανάγκη σου αυτή της συντροφικότητας, συμβαίνει με έναν υπερβολικό και επιτακτικό τρόπο. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ίσως χρειάζεται να σκεφτείς ποια είναι τελικά η ανάγκη σου και ποια πιθανά ψυχικά ελλείμματα ή τραύματα σε οδηγούν στο να μην αντέχεις καθόλου την μοναχικότητα.
    • Βάλε όρια στους γύρω σου. Όσο και αν η οικογένεια σου επιθυμεί να είσαι σε σχέση, η συνεχής υπενθύμιση αυτού, σίγουρα δεν βοηθάει. Ίσως λοιπόν, χρειάζεται να τους εκφράσεις ή να τους υπενθυμίσεις πόσο δυσάρεστα νιώθεις με τέτοιες συζητήσεις και τί θα ήθελες από εκείνους.

    Το να είναι κανείς single δεν είναι σημάδι αναποτελεσματικότητας ή χαμηλής αυτοαξίας. Ακριβώς γιατί, η συναισθηματική ολοκλήρωση του ατόμου δεν προέρχεται από τις σχέσεις του.

    Ναι, μια σχέση τονώνει την αυτοπεποίθηση μας, μας κάνει να νιώθουμε αρεστοί και αγαπητοί. Όμως, η προσωπική μας ευτυχία ενισχύεται μέσα από τις σχέσεις μας, δεν χρειάζεται να προέρχεται και να γεννιέται από αυτές.

    Η μοναχικότητα δεν χρειάζεται να βιώνεται ως αποτυχία, αλλά ως μια περίοδο που απλά είμαστε χωρίς σχέση.

    Και αυτό μπορεί να  είναι δυσάρεστο πολλές φορές, δεν χρειάζεται όμως να βιώνεται ως μια επιβεβαίωση ότι δεν είμαστε αρκετοί.

    Είσαι αρκετ@ ακόμη και αν αυτό το διάστημα δεν έχεις σχέση. Αξίζεις την αγάπη, από όπου και αν προέρχεται και πάνω όλα από εσένα τον ίδιο.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Σχετικά άρθρα

    Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

    Επιστροφή επάνω