Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση απέναντι σε συνθήκες που είναι δυσάρεστες ή/και απειλητικές.
Το άγχος είναι μια κατάσταση που μπορεί να βιώσουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη κατάσταση ή μια απειλή, όπως ένας τσακωμός, μια ασθένεια, η αβεβαιότητα για το μέλλον, κλπ.
Η κατάσταση αυτή δεν έχει πάντα αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό.
Σε μικρά ποσοστά το άγχος μας ενεργοποιεί και μας κρατά σε εγρήγορση ώστε να ανταπεξέλθουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως π.χ. όταν θέλουμε να ολοκληρώσουμε μια εργασία σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις το άγχος μπορεί να μας βλάψει και αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε όταν βιώνοντας το νιώθουμε ανίκανοι, αβοήθητοι και μη παραγωγικοί να ανταπεξέλθουμε σε αυτά που προηγουμένως μπορούσαμε να κάνουμε.
Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να βιώσουμε άγχος.
Όπως προαναφέρθηκε, η απειλή για τη ζωή και την υγεία είναι ένας από τους πιο σοβαρούς λόγος να αγχωθεί κανείς. Στη περίοδο που διανύουμε, όντας αντιμέτωποι με μια ασθένεια που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, δεν είναι καθόλου παράξενο να νιώθει κανείς άγχος.
Μάλιστα, θα έλεγε κανείς ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Η υγεία και η ζωή μας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που όλοι θέλουμε να προφυλάσσουμε. Έτσι, όταν ενδεχομένως απειλείται ο οργανισμός μας λαμβάνει το μήνυμα ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί και έτσι μπορεί να νιώσουμε το αίσθημα του άγχους, προσπαθώντας ίσως να βρούμε τί είναι καλύτερο να κάνουμε προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να διαχειριστούμε αυτό το άγχος;
1. Επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώθει άγχος.
Το άγχος είναι ένα δυσάρεστο πλην χρήσιμο συναίσθημα. Κάνοντας σαν να μην υπάρχει δεν βοηθάμε στην εξομάλυνση του, αλλά αντίθετα το ενισχύουμε. Σαν χρήσιμο συναίσθημα, μας βοηθάει να βιώσουμε μια κατάσταση δύσκολη και υπαρκτή από την οποία κανένας δεν μένει ανεπηρεάστος. Επιτρέπω λοιπόν, το άγχος σημαίνει ότι αποδέχομαι ως φυσιολογική μια αντίδραση μου απέναντι σε κάτι πρωτόγνωρο και απειλητικό, όπως ένας μαζικά επιβλαβής ιός.
2. Μιλάω για το άγχος μου.
Όπως προαναφέρθηκε, κανένας δεν μένει ανεπηρεάστος από αυτή την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που βιώνουν αυτή τη κατάσταση με άγχος και άλλα συναισθήματα. Μια πανδημία, όπως και κάθε μαζικά επιβλαβές γεγονός είναι κάτι που απασχολεί όλο τον κόσμο, από διαφορετικές οπτικές. Έτσι, είναι αναγκαίο να μιλάει κανείς για αυτό που συμβαίνει και πώς το βιώνει, ώστε να κατανοήσει τι νιώθει, να το αποδομήσει και έτσι να το διαχειριστεί.
3. Ακούω το σώμα μου.
Έχω πόνους, ενοχλήσεις, μέρη του σώματος που είναι «σφιγμένα»; Αν εξαιρέσει κανείς ιατρικούς λόγους, οι σωματικές ενοχλήσεις μπορεί να είναι σημάδια άγχους. Προσπαθώντας να ανακουφίσω το σώμα μου έχω μεγάλη πιθανότητα να ανακουφίσω και το άγχος μου.
4. Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς νιώθω.
Πολλές φορές όταν βιώνουμε άγχος έχουμε μπερδεμένη κρίση και αδυναμία να καταλάβουμε τι νιώθουμε ακριβώς. Ο θυμός, η λύπη το κλάμα μπορεί να συνοδεύουν το άγχος και να μην είναι ξεχωριστή κατάσταση. Έτσι, αν για παράδειγμα εκνευρίζομαι με το παραμικρό μπορεί να σημαίνει ότι έχω άγχος. Καταλαβαίνοντας τι νιώθω μπορώ πιο εύκολα να το αποδεχτώ και αν θελήσω να το διαχειριστώ.
5. Δίνω χρόνο στο συναίσθημα.
Όσο δυσάρεστα και να νιώθει κανείς δεν μπορεί να ορίσει ένα συγκεκριμένο χρόνο που θα νιώθει έτσι. Αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις που το άγχος θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας, συνήθως χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να καταλαγιάσει. Αν όμως, νιώθουμε ότι υπερβαίνει το βαθμό που μπορεί να το αντέξουμε και ότι απειλεί τη λειτουργικότητα μας, τότε καλό είναι να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικό.
6. Κάνω πράγματα που με ευχαριστούν.
Τί πιο όμορφο από το να ασχολείται κανείς με πράγματα, δραστηριότητες που του δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα; Έτσι, νιώθει κανείς πιο δυνατός, πιο θωρακισμένος απέναντι σε δύσκολες συνθήκες. Βέβαια, η καραντίνα έχει αλλάξει αρκετά το πρόγραμμα που συνήθως είχε κανείς. Γι αυτό δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσουμε άλλους τρόπους και γιατί όχι να ανακαλύψουμε ταλέντα που δεν ξέραμε ότι είχαμε.
7. Ενημερώνομαι για το πώς μπορώ να προστατευτώ.
Είναι σημαντικό να αξιολογεί κανείς τη κατάσταση και το επίπεδο έκθεσης στο κίνδυνο. Έτσι, αποκτάει την αίσθηση του ελέγχου, κάτι που μπορεί να μειώσει το αίσθημα άγχους.
Από την άλλη μεριά, η πληροφόρηση σε μεγάλο βαθμό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο άγχος, γι αυτό καλό είναι να ορίζει κανείς ένα συγκεκριμένο διάστημα που θα ασχολείται με το να μαθαίνει για τις εξελίξεις, καθώς και από ποια μέσα λαμβάνει την ενημέρωση.
Η έγκαιρη πληροφόρηση ωστόσο, βοηθάει στο να προστατευτεί κανείς όσο γίνεται καλύτερα, αλλά και στο να κρίνει αν ρισκάρει πολύ με τη στάση του.
8. Εξασκούμαι σε πρακτικές χαλάρωσης.
Είτε πρόκειται για ασκήσεις αναπνοής, είτε πρόκειται για οποιαδήποτε δραστηριότητα που μας χαλαρώνει, είναι σημαντικό να εντάξουμε στη ζωή μας ευκαιρίες που θα προσπαθούμε να χαλαρώνουμε, ειδικά όταν καταλαβαίνουμε ότι νιώθουμε ένταση και άγχος.
Ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο, μια κούπα ζεστό ρόφημα (χωρίς καφείνη), κ.α., μπορεί να λειτουργήσουν θετικά και να μας προσφέρουν στιγμές ηρεμίας.
Εν κατακλείδι, ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας μείωσης του άγχους είναι η εστίαση σε αυτά που είναι κάτω από τον έλεγχο μας.
Το άγνωστο, το απροσδιόριστο και αυτό που συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βούληση μας είναι θέματα που μπορεί να δημιουργήσουν άγχος.
Έτσι, αν καταγράψει και δώσει σημασία κανείς, σε όλα αυτά που μπορεί να ελέγξει μπορεί να αποκτήσει μια πιο σίγουρη και σταθερή στάση απέναντι σε μια κατάσταση ανασφάλειας και ανισορροπίας.
Χρειάζεσαι βοήθεια από έναν επαγγελματία?
Κλείσε ένα ραντεβού εδώ.
Μια σκέψη στο “Άγχος μέσα στη πανδημία-πώς να διαχειριστώ τη κατάσταση.”
Τα σχόλια είναι κλειστά.