3 Λόγοι που τα συναισθήματα μας βοηθάνε να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής.

Αξία των συναισθημάτων/

Πιάνεις τον εαυτό σου να θέλει να περιορίσει τα συναισθήματα του?

Πιστεύεις ότι τα συναισθήματα είναι ένας ακατάλληλος τρόπος να ρυθμίζουμε τη ζωή και τις επιλογές μας?

Δεν ακούγεται σπάνιο, πολλοί άνθρωποι τείνουν να φοβούνται αυτό που νιώθουν ή να το απαξιώνουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί θεωρούν τα συναισθήματα αδυναμία ή έλλειψη σταθερότητας.

Στη πραγματικότητα όμως, τα συναισθήματα είναι ένας απαραίτητος βοηθός στη ζωή μας, που μπορεί πολλές φορές να μας γλυτώσει από διάφορα δεινά και κακοτοπιές.

Ας δούμε περισσότερο τί το σημαντικό μας προσφέρουν τα συναισθήματα μας:

  • Τα συναισθήματα συμβάλλουν στο να σε κατανοήσουν καλύτερα οι άλλοι άνθρωποι.

Ναι, μπορεί να μην το έχεις ξανακούσει, αλλά ένας χρυσός κανόνας αποτελεσματικής επικοινωνίας είναι όταν υπάρχει σαφής και ασφαλής έκφραση των συναισθημάτων.

Συγκεκριμένα, το να εκφράσεις με απλά και σαφή λόγια αυτό που νιώθεις, αυξάνει τις πιθανότητες να έχεις μια παραγωγική επικοινωνία με έναν άλλο άνθρωπο.

Πολλές φορές, επιλέγουμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας σχετικά με το τί δεν πάει καλά με τον άλλο, αντί να πούμε το πώς νιώθουμε εμείς σε σχέση με αυτό που συμβαίνει.

Δυστυχώς, αυτό πολλές φορές φέρνει αντιμαχία και χάνεται το πραγματικό νόημα της συζήτησης.

Δοκίμασε λοιπόν, αντί να πείς «Είσαι …… ή Έκανες αυτό», να πεις «Νιώθω ότι… ή Αισθάνομαι….».

Σίγουρα θα βοηθήσει στο να κατανοήσει ο άλλος λίγο περισσότερο τη κατάσταση σου.

  • Τα συναισθήματα σε βοηθάνε να κατανοήσεις καλύτερα τους άλλους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, η αποδοχή των συναισθημάτων σου σε βοηθάει να κατανοήσεις περισσότερο ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν συναισθήματα και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό.

Άραγε, υπάρχουν φορές που είπες «Καλά γιατί κάνει έτσι?» Ή «Είναι υπερβολικό να νιώθει έτσι, δεν το καταλαβαίνω». Αυτό μπορεί να συμβεί, γιατί ενίοτε οι άνθρωποι τείνουμε αυθόρμητα να μην αποδεχόμαστε αυτό που νιώθει κάποιος άλλος.

Αν συμβαίνει και σε εσένα αυτό, τότε ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να αναρωτηθείς εάν πρώτα εσύ αποδέχεσαι και σέβεσαι τα δικά σου συναισθήματα. Εάν λες εύκολα στον εαυτό σου «Είναι οκ να νιώθω έτσι», τότε ίσως θα σου είναι και πιο εύκολο να πεις την ίδια φράση και για κάποιον άλλο.

  • Τα συναισθήματα σου σε βοηθάνε να πάρεις καλύτερες αποφάσεις για σένα.

Το να αναγνωρίζεις αυτό που νιώθεις είναι ένας πολύ ικανός οδηγός που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις πού χρειάζεται να εστιάσεις στη ζωή σου. Αντίθετα με αυτό που υποστηρίζουν πολλοί άνθρωποι τα συναισθήματα μπορούν να σε βοηθήσουν να έχεις ένα πιο διαυγή και καθαρό τρόπο σκέψης, αρκεί να τα λάβεις υπόψη.

Έτσι, η αναγνώριση και η αποδοχή αυτών που νιώθεις, ορίζει τα στοιχεία, τις καταστάσεις και τις σχέσεις που σε βλάπτουν ή σε ωφελούν. Βοηθάει επίσης, στο να καταλάβεις περισσότερο ποιες είναι οι ανάγκες σου στη παρούσα φάση και πώς θα τις ικανοποιήσεις.

Εάν λάβεις υπόψη τα συναισθήματα σου, θα καταλάβεις πότε μια κατάσταση είναι δυσάρεστη άρα ίσως χρειάζεται κάτι να κάνεις για να αλλάξει και πότε είναι ευχάριστη άρα σε ωφελεί.

Αντίθετα, εάν προσπαθείς να παγώσεις τα συναισθήματα σου ή να τα κρύψεις κάτω απ’ το χαλάκι, τότε στερείς από τον εαυτό σου την ευκαιρία να ορίσεις τις αποφάσεις σου  και να προστατεύσεις τη ψυχική σου υγεία.

Τα συναισθήματα λοιπόν, διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Όσο περισσότερο τα αξιοποιούμε, τόσο πιο πολύ ενισχύουμε τη ψυχική μας ανθεκτικότητα και ζούμε μια πιο ποιοτική ζωή.  

Θες να μάθεις περισσότερη για τα συναισθήματα και την αποτελεσματική διαχείριση τους?

Αγόρασε το σεμινάριο διαχείρισης συναισθημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω